Ekstrakty z zielonej herbaty i czerwonego wina przeszkadzają alzheimerowi
8 lutego 2013, 14:04Podczas badań nad chorobą Alzheimera zespół z Uniwersytetu w Leeds zidentyfikował proces, dzięki któremu skupiska wadliwych białek wczepiają się w neurony, prowadząc do ich obumierania. Co ważniejsze, naukowcy stwierdzili, że szlak można przerwać za pomocą substancji z zielonej herbaty (galusanu epigallokatechiny, EGCG) i czerwonego wina (resweratrolu).
Białko powiązane z autyzmem jest też ważne dla uzależnienia
12 maja 2014, 12:26Naukowcy z McLean Hospital odkryli, że gen kluczowy dla prawidłowego rozwoju mózgu i powiązany wcześniej z zaburzeniami ze spektrum autyzmu odgrywa kluczową rolę w zachowaniach związanych z uzależnieniem.
Fasola w cieplejszym świecie
25 marca 2015, 12:31Różne odmiany fasoli, w tym fasola czarna czy kidney są podstawowym źródłem białka dla wielu mieszkańców Ameryki Południowej czy Afryki. Jednak ocieplający się klimat spowoduje, że do roku 2050 areały upraw tych roślin zmniejszą się nawet o 50%
Naturalne białko na stan zapalny
4 lutego 2016, 16:04Podwyższanie poziomu naturalnie wytwarzanego białka - tristetraproliny (TTP) - zmniejsza albo chroni myszy przed stanem zapalnym.
Lipokalina 2 - kostny hormon hamujący apetyt
9 marca 2017, 13:59Lipokalina 2, hormon uwalniany przez komórki kości, hamuje apetyt. Wskazują na to badania na myszach, przeprowadzone przez naukowców z Centrum Medycznego Columbia University (CUMC).
Glutenowy sposób na łamliwe włosy i rozdwojone końcówki
8 lutego 2018, 06:33Szampon z pszennym glutenem odtwarza mostki dwusiarczkowe, które łączą poszczególne łańcuchy keratyny, zapewniając trwałą konstrukcję włosa.
Pierwszy kwantowy obraz próbki biologicznej
18 stycznia 2019, 05:31Naukowcy z Instytutu Naukowego Weizmanna w Izraelu oraz Wydziału Fizyki Uniwersytetu Warszawskiego zaproponowali i zademonstrowali nową metodę mikroskopii – Quantum Image Scanning Microscopy – opartą na dwóch znanych już technikach i łączącą ich zalety. Jest to pierwsze wykorzystanie kwantowych własności światła fluorescencji do obrazowania próbek biologicznych.
Białko powstrzymujące koronawirusy powstaje w ludzkim organizmie. Szansa na opracowanie leku
9 marca 2020, 11:48Proteina produkowana przez ludzki układ odpornościowy może powstrzymywać koronawirusy, w tym i ten odpowiedzialny za obecną epidemię COVID-19. Do takich wniosków doszedł międzynarodowy zespół naukowy, który zauważył, że proteina LY6E znacznie ogranicza zdolność koronawirusa do rozpoczęcia infekcji
Przechorowanie i zaszczepienie najlepiej chronią przed COVID-19
14 grudnia 2021, 11:50Połączenie łagodnej infekcji i szczepionki wydaje się najbardziej efektywnym czynnikiem chroniącym przed COVID-19, informują naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles (UCLA). Główny wniosek z naszych badań jest taki, że jeśli ktoś zachorował na COVID, a następnie został zaszczepiony, to nie tylko znacząco zwiększa się u niego liczba przeciwciał, ale rośnie ich jakość. To zaś zwiększa szanse, że przeciwciała te poradzą sobie z kolejnymi odmianami koronawirusa
Fluoryzujące świnie
30 grudnia 2006, 19:21Agencja prasowa Xinhua poinformowała, że chińskim naukowcom udało się wyhodować fluoryzujące miejscami na zielono świnie. Ma to ponoć pomóc w badaniach nad komórkami macierzystymi.